08 august 2017, Aeroportul “Henri Coandă”, București. Emoții. Bucurii. Zâmbete. Glume. Așteptări. Părinți. Foști olimpici naționali și internaționali. Profesori. Camere de filmat. Camere de filmat și reporteri. Și iar așteptări. Ce îi leagă pe toți aceștia?! Nimeni alții decât olimpicii internaționali la geografie, care se întorc de la Belgrad, Serbia, țara în care s-a desfășurat ediția a XIV-a a Olimpiadei Internaționale de Geografie.

Acest eveniment academic a avut loc în perioada 02-08.08.2017. Lotul României a fost compus din elevii Victor Vescu, clasa a XI-a, elev la Complexul Educațional Lauder-Reut, București, Omar Hamod, clasa a XI-a, de la Colegiul Național “Mihai Viteazul”, Sabina Calisevici, clasa a XII-a, Colegiul Militar Câmpulung-Moldovenesc și Iulia Armencea, clasa a XII-a, Colegiul Național “Costache Negri”, Galați. Team leaderi au fost profesorii Fiscutean Cornelia și Fiscutean Dorin, de la Colegiul Național din Iași. Toți reprezintă o elită a școlii românești de geografie, participând alături de 45 de țări de pe toate continentele și 160 de elevi remarcabili din toate țările.

Lotul României merită respectul nostru, al tuturor, pentru că prin rezultatele lor au poziționat România pe locul II pe națiuni, după Polonia. Mare surpriză și bucurie a adus Victor Vescu, elev al Complexului Educațional Lauder-Reut, care a obținut la individual cel mai mare punctaj dintre toți cei 160 de participanți!

La momentul revenirii în țară a lotului României, reporterul de la Național TV era curios care este secretul unui astfel de rezultat. Nu este un secret. Este vorba de pasiuni: pasiunea pentru geografie, pasiunea de a studia, cea de a lucra cu elevii, munca în echipă, prietenia, precum cea dintre Victor și Omar, de care ambii sunt foarte mândri. Trebuie să-i amintim astfel pe cei care fac parte din această echipă: Victor Vescu, Andrada Pantelimon, familiile lor, profesorii, Roxandra Cristescu și Roxana Diaconu, foștii și actualii olimpici, doamna inspector Cătălina Șerban, doamna Tova Ben Nun Cherbis și echipa Complexului Educațional Lauder-Reut care i-au sustinut, încurajat și au crezut în ei mereu.

Cronologic vorbind, elevii Complexului Lauder-Reut au repurtat o a doua victorie anul acesta. În Iunie 2017, eleva Andrada-Ioana Pantelimon a îmbogățit performanța lui Victor Vescu de anul trecut (medalia de argint), cucerind medalia de aur la Balcaniada de Geografie 2017, ediția a III-a, desfășurată la Ruše, în Slovenia, în perioada 25 – 30 iunie, unde România s-a clasat pe locul I între națiunile participante.

Rezultatele lor au făcut din Lauder-Reut o școală de aur, după spusele Tovei, presedinta Complexului Educațional Lauder-Reut, care a reușit prin eforturi susținute și conjugate să stimuleze performanța și susccesul în marea familie Lauder.

Ca un corolar, satisfacția muncii de profesor se datorează șansei de a întâlni elevi atât de pasionați, cu asemenea rezultate remarcabile: “să fii primul geograf al lumii între elevi”, să transformi informațiile în pasiune sunt lucruri de neegalat. Cu siguranță, Terra poate fi salvată cu asemenea OAMENI, acum tineri geografi. Dacă am reusit să dau o altă formă curiozității lor pentru geografie și nu numai, dacă am reușit să dezvolt la elevi o pasiune pentru studiu și mediu, atunci înseamnă că am respectat regulile jocului în care am intrat împreună, afirmă doamna profesor Roxana Diaconu, antrenorul elevilor Victor Vescu și Andrada Pantelimon.

În jurul nostru, în contexte diferite, performanța este recompensată, invidiată sau dorită în funcție de natura fiecăruia dintre noi. Când este însă dublată de modestie și de echilibru în toate, de o bunăcuviință ce o accentuează, ea devine remarcabilă și remarcată de toți. Astfel am caracteriza rezultatele excepționale ale elevului Victor Vescu, model în educație și în școala noastră, atât pentru colegii, cât și pentru dascălii săi. Pasiunea lui, în genere pentru științe, a fost susținută de-a lungul anilor de curiozitate și de cercetare la o vârstă deschisă acestora. Felicitări lui și profesorilor dăruiți să intuiască și să susțină astfel de tineri! Și mulțumiri că suntem parte a acestui succes!, transmite Florina Jambore, profesor diriginte al Complexului Educațional Lauder-Reut.

Roxana Diaconu, Profesor de Geografie

Cristina Marin, Lauder-Reut Projects & PR Manager